Skip to main content

To D8 or not to D8

Als Drupal expertise bureau krijgen we dagelijks de vraag “Moet ik nu overstappen naar Drupal 8 en waarom?” Een terechte vraag, maar het antwoord hangt af van verschillende factoren.

Drupal 8 kan zeker al geïmplementeerd worden in het ontwikkelen van nieuwe webprojecten, maar is het de beste tactiek voor jouw bedrijf op dit moment?

Met D7 zit je de komende jaren nog goed wat maintenance en support betreft. Er is met andere woorden geen haast om over te promoveren. Integendeel. We merken dat meer geavanceerde websites met complexe functionaliteiten beter af zijn om de voorganger van D8 te behouden. Bepaalde features zoals (webforms, bulk operations, …......), worden nog gefinetuned en kunnen momenteel voor blocking issues zorgen. Better safe than sorry dus...
Elke dag worden nieuwe features in D8 geüpdatet. Volg de status

D8 heeft echter heel wat vooruitgang in zijn mars. Wat mag je zoal aan veranderingen verwachten?

Review of new awesomeness:

  • Er wordt veel meer ingespeeld op de mobiele markt. De meeste bezoekers komen nu immers via mobiele platformen op websites terecht, dus een goede mobiele ervaring kunnen aanbieden is essentieel. Drupal 8 is gebouwd met “mobile first” in gedachten en is hiervoor dus een uitstekende keuze.

  • Drupal 8 is sneller dan zijn voorganger. Dit betekent dus ook snellere sites en dus een betere gebruikservaring voor bezoekers (wat hen dan weer sneller doet terugkomen).

  • Er is meer gebruiksgemak voor site beheerders door o.a. een verbeterde interface. Als je een Content Management System zelf moet beheren, wil je uiteraard dat dit zo vlot mogelijk werkt. Op die manier wordt je content beheren snel én eenvoudig.

  • Accessibiliteit. Drupal 8 gebruikt SEO “best practices” zodat je site hoog scoort in zoekmachines. Drupal 8 voorziet ook zeer goede ondersteuning voor meertalige sites.

  • Drupal 8 is (out-of-the-box) veiliger dan Drupal 7. Verschillende beveiligingsmodules van Drupal 7 zitten nu reeds standaard in Drupal 8. Het framework zelf (sterk gebaseerd op Symfony 2) is ook stabieler geworden.

Wat is er nieuw voor developers?

  • Bijna volledig nieuw framework (gebaseerd op Symfony 2). Bepaalde gedachtepatronen zijn overgenomen uit Drupal 7 maar voor het grootste deel zal een ervaren Drupal developer zich moeten “omscholen” om met het nieuwe framework overweg te kunnen. Daar tegenover is het framework nu wel veel stabieler en is het nu toegankelijker voor niet-drupal PHP developers om te beginnen werken in Drupal 8.

  • De Drupal 8 versie van de Devel module bevat nu WebProfiler. Dit voorziet een footer op de site waarin je allerlei data kan terugvinden die handig zijn tijdens het ontwikkelingsproces (overgenomen uit Symfony 2). Voorbeelden van beschikbare data zijn: caching, DB queries, views, template info enz… .De devel module op “steroids” dus.

  • Twig wordt gebruikt voor de templates. Hierdoor krijgt Drupal een volwaardige templating engine (die beter werkt dan het traditionele Drupal template framework). Ook ideaal voor non-coders om templates te voorzien!

  • REST API support out-of-the-box. Dit betekent dat het heel makkelijk is om een Headless Drupal te voorzien (om bijvoorbeeld data aan te leveren aan mobiele apps of een aparte frontend site (die bijvoorbeeld in AngularJS gebouwd is).

  • Via Drupal 8 Console heb je nu ook “scaffolding” functionaliteit. Zo kan je via terminal modules, plugins e.d. Genereren. Op die manier kan je heel vlug van start gaan met het coderen van nieuwe functionaliteiten.

corecrew heeft alvast het goede voorbeeld getoond. Onze eigen website werd in Drupal 8 gebouwd.

The end-of-life announcement

De komst van Drupal 8 heeft echter het einde voor Drupal 6 met zich mee gebracht. Sinds 24 februari 2016 wordt Drupal 6 niet langer ondersteund door de community.

In conclusion

De overstap van D7 naar D8 raden we af wanneer het om een website met complexe functionaliteiten gaat. We juichen daarentegen innovatie toe wanneer het om een nieuw project gaat zonder al te veel toeters en bellen. Dit om de garantie van een stabiel product te kunnen garanderen. Een perfect runnende bestaande website hoeft vandaag geen upgrade te krijgen. D7 is nog lang niet afgeschreven.

Houd zeker onze rubriek cases in de gaten om de vooruitgang in D8 te achterhalen.